Welcome to Our Community

Unlock hidden features. Sign Up for Free Today!

Fusion 360

Discussion in 'CAM' started by GinoTheCop, Apr 1, 2016.

  1. GinoTheCop

    GinoTheCop Master
    Builder

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Messages:
    61
    Likes Received:
    101
    As I am aPh.D student I am enjoying the free version of Autodesk's Fusion 360.

    It is a very powerful CAM-CAD tool and easy to learn/use.

    I have created the gcode with the software as grbl generic. The software can post in many other formats too.

    My question is has any of you tried Fusion gcode with your builds?

    I want to decide what direction to go in for CAM software as I am a newbie.

    Following is a simple gcode created from Fusion for your reference. How do you interpret it? Does it look OK to you? There are too many options/parameters to choose from within the software and I believe it might be an option for us home users/students.

    Thanks

    %
    (1)
    (T1 D=4 CR=0 - ZMIN=-0.5 - flat end mill)
    G90 G94
    G17
    G21
    G28 G91 Z0
    G90

    (Delikler4mm)
    M9
    T1 M6
    S16000 M3
    G54
    M9
    G0 X27 Y21.5
    Z27
    Z12
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    Y13.5
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    X35.5 Y5
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    X43.5
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    X52 Y13
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    Y21
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    Y101
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    Y109
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    X43 Y118
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    X35
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    X27 Y109.5
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    Y101.5
    G1 Z-0.5 F838.6
    G0 Z12
    Z27
    M9
    G28 G91 Z0
    G28 X0 Y0
    M30
    %
     
  2. Evan F

    Evan F Journeyman
    Builder

    Joined:
    Oct 13, 2015
    Messages:
    44
    Likes Received:
    9
    I have recently been using Fusion 360 for CNC and 3D printing. I am still getting the hang of the CAD after using Sketchup for several years. The learning curve is steep, but once you get used to the process and learn some short cuts it works well. I really like being able to develop parametric models, so I can change material thickness later and the model adjusts. Very slick and powerful. Just today I needed a quick design to 3d print and used Fusion360 instead going back to my old standby (Sketchup).

    The CAM is working well for me. I am using a Tinyg on my OX CNC.

    Not sure on your gcode. Did you run the simulation in Fusion 360? You could try running it on a gcode viewer.
     
  3. Joe Santarsiero

    Joe Santarsiero OB addict
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    647
    Likes Received:
    134
    I'm a fan of f360. The support has been incredible on Autodesks part. Sculpt is super fun to use. I wish SW had sculpt. It would make the day job even better.
     
  4. Jerry Ellis

    Jerry Ellis Well-Known
    Builder

    Joined:
    Mar 30, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    8
    I built my first cnc (C-Beam) last weekend, using grbl(arduino) with cheap stepper drivers and grbl panel to send the gcode. I built my first design using Fusion 360 yesterday.

    I know absolutely nothing about cnc, and this was my first cut. I was able to fumble my way through the design and tool path creation process using the basic Fusion 360 videos from their site. When creating the gcode, I selected grbl generic and saved the file. When I tried to run the gcode file in grbl panel, there was an unsupported command error (I think it was T1 M6). I found the command and removed it from the file, and the cut went off without a hitch.

    So I can tell you, from a complete newbie standpoint, that you can use Fusion 360 gcode after you remove unsupported commands. I learned quite a bit during the whole process, like I should go back and add in a finishing pass ...

    And here is my first cut :)
     

    Attached Files:

  5. Giarc

    Giarc Master
    Builder

    Joined:
    Jan 24, 2015
    Messages:
    249
    Likes Received:
    112
    This is very encouraging.
     
  6. GinoTheCop

    GinoTheCop Master
    Builder

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Messages:
    61
    Likes Received:
    101
    Yes, soon I will start my experiments with cutting directly with Fusion 360.. I love the simulation before you go to the machine. It looks very promising and not so difficult to learn..

    Thanks for sharing your experience @Jerry Ellis
     
  7. Jerry Ellis

    Jerry Ellis Well-Known
    Builder

    Joined:
    Mar 30, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    8
    After a few more projects, I found another trick. When I set up my material to cut, I zero the cutting tool on the surface. Fusion 360 produces gcode that will drag my tool across the surface to the location of the first plunge, then raises on the Z axes, and then plunges back down. Im sure there is a reasonable explanation for this behavior, I just dont know what that is :)

    The quick fix is to replace "G28 G91 Z0" with "G0 Z10" in the first few lines of the gcode... (THIS IS METRIC!!! If youre using inches, make the Z value something more reasonable!) This will raise the Z axis 10mm before it heads for the first plunge.
     
  8. GinoTheCop

    GinoTheCop Master
    Builder

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Messages:
    61
    Likes Received:
    101
    I am not currently at home where 360 is installed but I remember a setting for Z clearance. When defined, it should move your Z axis to that setting (e.g Z10) each time before your tool travels Y or X direction except while following the toolpath, created to cut.
     
  9. Jerry Ellis

    Jerry Ellis Well-Known
    Builder

    Joined:
    Mar 30, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    8
    I know there are settings for each tool path (clearance, retract, etc... ), but I couldnt find anything for the initial move from origin to the first plunge operation. If you figure out the proper way to do it, please let me know.
     
  10. Julius

    Julius Veteran
    Builder

    Joined:
    Nov 13, 2015
    Messages:
    155
    Likes Received:
    40
    if you simply jog your machine, or home it and start at machine 0,0,0 it will return to work 0 with a raised Z.
     
  11. Synths

    Synths Well-Known
    Builder

    Joined:
    Aug 26, 2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Does anyone know how to set depth of cut (DOC) in Fusion 360?
     
  12. Moag

    Moag Master
    Staff Member Resident Builder Builder

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    140
    Likes Received:
    199
    Have a pock around in the "passes tab". This is just one of the many online videos that might help you, just play around in the software.

    Fusion 360: CAM for Intermediate and Advanced Users
     
  13. Synths

    Synths Well-Known
    Builder

    Joined:
    Aug 26, 2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Wow these videos are great. Does anyone have recommendations for C-Beam speeds, feeds, and DOC for pine, aluminum or acrylic? So far I have only run my machine flat out with a 4 flute end mill cutting some scrap plywood.
     
  14. markinwi

    markinwi New
    Builder

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    NYCCNC on YouTube has Fusion 360 videos, cad to cam to cuts on the cnc.
     
  15. Anthony Bolgar

    Anthony Bolgar Veteran
    Builder

    Joined:
    Jan 14, 2016
    Messages:
    136
    Likes Received:
    72
    Will check it out. Thnks for the info.
     

Share This Page

  • About Us

    The OpenBuilds Team is dedicated helping you to Dream it - Build it - Share it! Collaborate on our forums and be sure to visit the Part Store for all your Building needs!
  • Like us on Facebook

  • Support Open Source FairShare Program!

    OpenBuilds FairShare Give Back Program provide resources to Open Source projects, developers and schools around the world. Invest in your future by helping others develop theirs!

    Donate to FairShare!