Welcome to Our Community

Unlock hidden features. Sign Up for Free Today!

Sketchup how to convert to a single line?

Discussion in 'CAD' started by Robert Bailey, Dec 22, 2015.

  1. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    Ok here is the problem, the sign I made in acrylic was a hit. I know have no less than 20 signs to make. when I explode the text it makes hundreds of single end point lines, I can use WELD to make a polyline but it takes forever, it doesn't allow me to select all text and fix it. does anyone know of an add-on that can do this in just a few clicks.
     
  2. JustinTime

    JustinTime Master
    Builder

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    771
    Likes Received:
    152
    Robert, I don't know of an add-on that will do what you want but I have a question. Are you doing the weld with the Phlatlines or without. I hope you do it before you do the Phlatlines. If you have already done the Phlatlines, erase them, weld and do the lines again.
     
  3. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    don't think so, I just do 3d text then explode the group and start welding the lines, it wont work selecting all the text at once, I just have to select
    the lines and weld , then move to the next character
     
  4. JustinTime

    JustinTime Master
    Builder

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    771
    Likes Received:
    152
    Can you post the file, the one before you exploded everything, so that we can have a look at it and see what the problem may be?
     
  5. snokid

    snokid Veteran
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    248
    Likes Received:
    66
    Screenshot 2015-12-23 16.08.50.png Screenshot 2015-12-23 16.09.49.png Screenshot 2015-12-23 16.10.18.png Screenshot 2015-12-23 16.10.35.png Screenshot 2015-12-23 16.11.38.png Screenshot 2015-12-23 16.12.33.png Screenshot 2015-12-23 16.13.27.png

    Is this what you are trying to do?
    hope that helps....
     
    Mark Carew likes this.
  6. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    I do the same thing but I still have segments in the text,
     
  7. snokid

    snokid Veteran
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    248
    Likes Received:
    66
    hmm must be doing something different, then what I did...
    we just need to figure out what you are doing different.
    could you post a screen shot of the problem?
     
  8. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    upload_2015-12-23_19-23-55.png


    Exploded but not Plattened

    upload_2015-12-23_19-25-4.png

    After plattened can still select lines that make up the text
    upload_2015-12-23_19-27-0.png
     
  9. snokid

    snokid Veteran
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    248
    Likes Received:
    66
    Screenshot 2015-12-23 19.30.39.png Screenshot 2015-12-23 19.30.51.png Screenshot 2015-12-23 19.31.01.png Screenshot 2015-12-23 19.31.09.png Screenshot 2015-12-23 19.31.32.png Screenshot 2015-12-23 19.31.43.png Screenshot 2015-12-23 19.31.59.png I think it's because you are trying to skip the phlaten step. worked with your text for me...
     

    Attached Files:

  10. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    it the last picture I did have all text selected the plattened the last picture was after and I could still select individual lines
     
  11. snokid

    snokid Veteran
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    248
    Likes Received:
    66
    ok I see what you mean, but what difference does it make if you can CAM them the way they are?
    after I plattened them I could generate g-code no problem...
    is there a reason you want to weld the segments?
     
  12. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    ok, that seemed to work, before you platten the text you have lots of start/stop or up and down operations where ever a line started and stopped. even though the lines are still there the gcode output has a single entry /exit when carving the text. so you did help me It just took me a bit to figure it out.....Thanks

    before
    upload_2015-12-23_20-44-0.png
    After

    upload_2015-12-23_20-45-39.png
     

    Attached Files:

  13. snokid

    snokid Veteran
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    248
    Likes Received:
    66
    no problem, sometimes the answer is staring us right in the face....
    I have been in your shoes too many times!!!!
    glad I could help
     
  14. JustinTime

    JustinTime Master
    Builder

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    771
    Likes Received:
    152
    Wait a minute guys! Why are you using the 3D text? In the box, where you add the text, there are two options. One is 'filled' and one is 'extruded'. Deselect 'extruded' if you want to make inside/outside cuts of the letters and deselect 'filled' if you want to use the center line tool. No flattening nor welding is then needed. Not for me, anyway.
     
    Julius and Mark Carew like this.
  15. Mark Carew

    Mark Carew OpenBuilds Team
    Staff Member Resident Builder Builder

    Joined:
    Jun 28, 2013
    Messages:
    1,819
    Likes Received:
    923
    text.JPG
     
  16. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    Yep I don't fill or extrude, seems to vary depending on the font here is an example from an acrylic sign I am working up for our trade shows, as you can see the tool path is nuts if I don't weld the lines together, even though the other letters have several lines that make them up but the tool never leaves the cut.

    upload_2015-12-29_12-49-42.png
     
  17. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    521
    Likes Received:
    250
    an alternative to weld is the BZ Spline tools, which has a 'make polyline' function. select a segment, right click, select , select all connected, then right click, select BZ tools, select 'make polyline' (from memory, actual menu entry names may differ)

    [Plugin] BezierSpline - v1.8a - 13 Nov 15 • sketchUcation • 1
     
  18. snokid

    snokid Veteran
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    248
    Likes Received:
    66
    I don't get the goofy toolpath and I don't weld....
    Doesn't matter if you check extrude or not my way....

    Screenshot 2015-12-30 02.00.53.png
     
  19. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    it baffles me, does the same thing on my home and work computer using sketchup 2015, my work PC is win7 and home is 8.1 , my forehead has a big red spot where I beat my head against the desk.
     
  20. JustinTime

    JustinTime Master
    Builder

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    771
    Likes Received:
    152
    It does it only on the inside parts. It may be that they are drawn, by SketchUp, in the wrong direction of the cut and SketchUcam cuts each segment in the right direction and therefore has to go up and down for each segment. I'll check it out on my computer to see if it does it on mine too.

    Edit: Nope, it's OK on my computer too.

    Untitled.png

    I don't know what font you used but I used the Georgia font. If you didn't use that font, maybe the font is the problem. But only maybe. :)
     
    #20 JustinTime, Dec 30, 2015
    Last edited: Dec 30, 2015
  21. Robert Bailey

    Robert Bailey Veteran
    Builder

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    69
    I did times new roman
     

Share This Page

  • About Us

    The OpenBuilds Team is dedicated helping you to Dream it - Build it - Share it! Collaborate on our forums and be sure to visit the Part Store for all your Building needs!
  • Like us on Facebook

  • Support Open Source FairShare Program!

    OpenBuilds FairShare Give Back Program provide resources to Open Source projects, developers and schools around the world. Invest in your future by helping others develop theirs!

    Donate to FairShare!