Welcome to Our Community

Unlock hidden features. Sign Up for Free Today!

x pro not working

Discussion in 'Controller Boards' started by JON D, Sep 7, 2015.

  1. JON D

    JON D New
    Builder

    Joined:
    Apr 15, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    i received my x pro and wired up one of the motors for the x axis, downloaded the grbl controller 3.0 and tried to just move it manually but it wont let me open up a com port to connect with. is there a piece of software that i am missing or a step i missed? any help would be greatly appreciated.

    i am running windows '7 on a small notebook computer if that helps
     
  2. John Meikrantz

    John Meikrantz Veteran
    Builder

    Joined:
    Nov 2, 2014
    Messages:
    163
    Likes Received:
    53
    (Posted same reply in the General Talk Forum as well).

    1. You may need to download FTDI drivers.
    2. Don't use GRBL Controller. It has caused some xPro boards to "brick".

    From the xPro Build (http://openbuilds.org/builds/cnc-xpro-driver.643/):

    1) Please do not use GRBL Controller with the xPRO - we have 2 customers report issues with the xPROs being bricked - we are looking into this currently. As always our suggested program is Universal Gcode sender.
    2) the xPRO's V2 are shipping with GRBL 0.9g - this means the baud rate is now 115200 not 9600
    3) for some reason a few people have had issues with the drivers installing automatically on plug in. If this happens you can download the drivers from FTDI's website here -> http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm

    -- John (happy xPro user).
     
  3. Blades

    Blades Journeyman
    Builder

    Joined:
    May 24, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    12
    Hi,. Just hooked the board up and corrected the baud rate. We have the exact power and checked every wire. On my laptop it displays as if the machine is running when the jog buttons are pressed. The machine sits idle with no movement. I tried so many things and I figured I would ask here .
    Windows 10 laptop
    24 volt PS
    All lights are on PS and board
    Baud rate set on pc and UGS 115200
    Wired correct as in diagram.
    No limit switches are hooked up

    Totally stumpd
     
  4. Blades

    Blades Journeyman
    Builder

    Joined:
    May 24, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    12
    HELPER WIRED PS COM TO GROUND,,, FIXED IT AND MACHINE SPARKED RIGHT TO LIFE! sO HAPPY! tHANK YOU M ICHAEL AND AMON !!! SOOO HAPPY & RELIEVED!
     
    Mark Carew likes this.

Share This Page

  • About Us

    The OpenBuilds Team is dedicated helping you to Dream it - Build it - Share it! Collaborate on our forums and be sure to visit the Part Store for all your Building needs!
  • Like us on Facebook

  • Support Open Source FairShare Program!

    OpenBuilds FairShare Give Back Program provide resources to Open Source projects, developers and schools around the world. Invest in your future by helping others develop theirs!

    Donate to FairShare!